Evidi på Oslo Business Forum 2024

Leiv Thomas Sandnes, CTO, og Mette Fritsch, Business Development Manager

©Oslo Business Forum

25. og 26. september var det duket for årets Oslo Business Forum. Årets tema var Courageous Leadership. I Nova Spektrum snakket ledere om hvordan man kan møte dagens utfordringer med mot og innovasjon.

Vi deltar på OBF både for å tilegne oss ny kunnskap og forstå markedet bedre. Slik rigger vi oss for å bistå kundene våre best mulig. På OBF blir vi oppdatert på de nyeste trendene innenfor lederskap og hva ledere må følge med på for å lykkes i dagens forretningsmiljø. Vi ønsket å høre om perspektiver på hvordan du som leder kan skape en læringskultur, hvordan drive frem verdibasert lederskap og hvordan sikre at AI blir en positiv kraft i samfunnet.

I løpet av de to dagene på OBF tok vi med oss mye ny kunnskap, og vi ønsker å dele våre høydepunkter.


Om å lede med mot og optimisme

I en usikker verden trenger vi ledere som tør å tenke annerledes, som omfavner ubehag og tør å innovere. Som leder må du løse komplekse problemer som ingen før har klart å løse, og du må evne å tenke fremover. Mot og optimisme blir viktige egenskaper. Du må kunne håndtere risiko, tørre å lede vei og være åpen for endring.

Her er noe av det viktigste vi tar med oss fra årets OBF:

Modig lederskap i en AI-drevet verden

På den første dagen av årets OBF var fokuset på kunstig intelligens (AI) og hvordan man kan bygge en modig kultur i virksomheter. Mikko Hyppönen, kjent for sitt arbeid innen datasikkerhet (F-Secure), diskuterte hvordan AI har utviklet seg siden han først leste om det i 1983. Han identifiserte tre revolusjoner som har muliggjort dagens AI: digitalisering av kunnskap, lagring i skyen og tilstrekkelig datakraft. Hyppönen advarte virksomheter mot å ignorere AI-revolusjonen, som han mener vil ha større konsekvenser enn internett-revolusjonen.

Mo Gawdat, tidligere Chief Business Officer hos Google X, tok for seg de etiske utfordringene ved AI. Han sammenlignet AI-utviklingen med "Oppenheimer-øyeblikket" og advarte om at den kan bli drevet av menneskelig grådighet og makt, noe som kan ha ødeleggende konsekvenser. Han var optimistisk med tanke på AI’s potensiale, men understrekte viktigheten av ansvarlig bruk.

Hvordan utvikle innovative multikulturelle virksomheter og navigere i usikkerhet

Erin Meyer fra INSEAD viste hvordan man kan utvikle innovative multikulturelle virksomheter og forstå kommunikasjon på tvers av kulturer ved hjelp av verktøyet "The Culture Map". Hun fremhevet forskjellen mellom lavkontekst- og høykontekstkommunikasjon og hvordan kulturelle forskjeller påvirker samarbeid.

Onsdagen ble avsluttet med Brené Brown, som fokuserte på sårbarhet i lederskap. Hun argumenterte for at mot krever sårbarhet og understreket viktigheten av refleksjon i usikre tider. Brown oppfordret ledere til å skape en kultur der det er trygt å være sårbar. Hun hevdet også med disse ordene at ledere som kan navigere usikkerhet vil vinne fremover:

The leader who develops the deepest and greatest capacity to stay focused in uncertainty will win.

Brené Brown, Researcher, Storyteller & Emotional Intelligence Pioneer

Om moderne lederskap og å omfavne endring

På torsdagen fokuserte Sahar Hashemi i Unlocking Startup Culture in Big Business på å transformere etablerte virksomheter ved å integrere en gründer-tankegang. På den måten sikrer virksomheter at de forblir konkurransedyktige og innovative. Sahar la vekt på å oppmuntre til innovasjon ved å skape en kultur som omfavner endring og nye idéer. Dette inkluderer å lage trygge rom for eksperimentering og akseptere feil som en del av innovasjonsprosessen. Hun snakket også om hvordan man kan tilpasse oppstarts-strategier til større virksomheter.

Sanna Marin, tidligere statsminister i Finland, delte sine perspektiver på moderne lederskap, med fokus på tilpasningsevne, inkludering og bærekraft. Hennes erfaring med å navigere komplekse utfordringer er verdifull lærdom for dagens ledere. Sannas prinsipper om samarbeid, mot og bærekraft er essensielle for fremtidig lederskap.

Hidden Potential og hvordan bygge et vinnerlag

Adam Grant, organisasjonspsykolog og forfatter av boken Hidden Potential: The Science of Achieving Greater Things, delte om betydningen av karakterferdigheter, læring over talent og hvordan man kan sette høye mål. Grant fokuserte på karakterferdigheter som motstandskraft og tilpasningsevne, og understrekte at læring er viktigere enn medfødte talenter. Han oppfordret til å sette høyere mål og skape strukturer som fremmer kontinuerlig vekst.

Ole Gunnar Solskjær, tidligere spiller og manager for Manchester United, delte sine perspektiver på visjonært lederskap, motstandskraft og kunsten å utvikle talenter. I sitt foredrag tok han frem de sentrale prinsippene som har vært avgjørende for hans tilnærming til å bygge vinnerlag og skape miljøer der talent kan blomstre. Solskjær delte sin innsikt om hvordan man kan lede med empati, motivere teamet sitt og skape en kultur preget av samarbeid og prestasjon.

Årets Oslo Business Forum inspirerte til å omfavne modig lederskap og innovasjon. Gjennom innsiktsfulle foredrag og diskusjoner om AI, etikk, multikulturell kommunikasjon og sårbarhet, ble det tydelig at fremtidens ledere må være tilpasningsdyktige, autentiske og investere i menneskelig kapital for å sikre bærekraftig vekst.

Siste nytt fra Evidi